Източник: Полк. Диман Георгиев– експерт по международна и национална сигурност и

...
Източник: Полк. Диман Георгиев– експерт по международна и национална сигурност и
Коментари Харесай

Как шефът на пресцентъра на Станишев и Нинова стана пиар на военното министерство и прелетя във „Военна полиция“

Източник:  Полк. Диман Георгиев– специалист по интернационална и национална сигурност и член на Атлантическия съвет  

Радевото ръководство си продължава. Досега, измененията са козметични, по върха и по никакъв метод не задават нова посока на работа на институциите. Това в най-голяма степен се отнася за службите за сигурност, Министерство на вътрешните работи и армията, където шефовете, основните секретари, генералите и началниците се назначават и освобождават с декрет на президента. Обикновено това се случва след предварителни съвещания и по предложение на министър-председателя. Досега не е имало нито едно такова предложение, което значи, че на предварителните консултации 

Той действително държи властта в страната, без значение че през последните дни още веднъж упрекна евроатлантическото държавно управление в опит за политически чистки, които превръщали властта в гротеска. Но не слушайте популиста! Няма по какъв начин положителните решения и планове на държавното управление да бъдат имплементирани надолу по веригата, в случай че на върха управляват хората на Радев, назначени и зависещи от него. Те организират неговата политика. Изпълнителите от своя страна знаят, че зависят от посочените и назначени от Радев свои началници, и работят под боязън в негов интерес.

Така, в случай че погледнем световно, всички силови институции у нас сега работят в полза на президента, респективно на съветската страна.

Да вземем за образец Министерството на защитата. Там министър е професор Тагарев, моят министър, в случай че мога по този начин да се изразя. Тук желая да вметна, че подкрепях основаването на това държавно управление, поддържам го и сега, само че съм мощно смутен от това, което се случва, изключително в службите. Считам, че в случай че не се вземат съответни ограничения, в случай че държавното управление не наложи своята воля, то ще бъде безусловно изядено от радевата администрация на приблизително управническо равнище. Това равнище работи за президента, против държавното управление. Там не престават да се уволняват хора с прозападни визии и да се назначават доближени на президента и подкрепящи Путин. Това са хора, които не работят за националните ни ползи. 

За да не бъда необоснован ще дам и съответен образец. Повод за тази моя реакция са гневни позвънявания на някогашни сътрудници от работа " Военна полиция ", търсещи поддръжката ми. Комуникацията ми с тях е " под прикритие ", като при непозната окупация. 

В работа " Военна полиция " неотдавна за шеф връзки с обществеността е назначена Жанет Пашалиева. Длъжността е директно подчинена на шефа на службата и взе участие както във образуването на политиката, по този начин и в срещите на шефа, където се разискват съответните изпълнителски действия. Тя има  и през нея минават всички публични срещи на шефа. Грубо казано - следи кой влиза и кой излиза от неговата канцелария, и с кого той се среща, какво приказва и възнамерява. 

Коя е Жанет Пашалиева?

По времето на служебния министър на защитата на Радев, Димитър Стоянов, тя е назначена да го поучава против скромната сума от 4500 лв. на месец, без бонусите. Преди това  е била началник на пресцентъра на Българска социалистическа партия, шеф на алената телевизия БСТВ. Връзка на дамата с президента е брачният партньор и Димитър Горов, който се занимава със земеделие, а преди този момент е бил и народен представител от Българска социалистическа партия. След началото на войната сред Радев и Нинова Жанет е изгонена от Корнелия и под крилото на президента се подвизава в МО. Съпругът й е с блестящо изразени проруски настроения. Звездата на въпросната дама обаче изгрява по времето на Сергей Станишев – назначена е за началник на аления пресцентър и негов персонален пиар. На тази значима позиция оцелява много време. Но по какъв начин подобен „ дялан “ камък на ретроградната,  неокомунистическа и путинстка Българска социалистическа партия се връзва с евроатлантическо държавно управление, подкрепящо Украйна? Експерти, извършващи аналитична активност в службите, знаят какъв брой елементарно от няколко зрънца информация въпросната дама, конфигурирана като подводна мина, може да се сглоби целият пъзел на огромната картина и да обслужи непознати на страната ни ползи. 

В случая е значимо и кой е шефът на работа " Военна полиция "? 

Ивайло Сотиров е доближен на Радев. Назначен е по негово гледище, след жестоко нарушение на закона. Кандидатурата му не минава на Съвет по защита, каквато е практиката. Генералите, участващи в съвета, са „ натиснати “ да подпишат поотделно " на коляно " предлагането за неговото кариерно издигане. Сотиров не е приключил академия, което би било претекст на Съвета да не одобри предлагането, само че пък за сметка на това е наследник на върховен партиен функционер, герой против " фашизма ". Дори в случай че приемем, че децата не би трябвало да носят товара на родителите си, това не е главният проблем. Притеснителни са бруталните способи и средства, с които генералът ръководи службата. В желанието си да извършва прецизно поставените му от Радев задания той позволи негов военнослужещ да се самоубие по време на работа, в резултат на оказания му напън. В деня и часа на погребението на неговия зависещ, ст. л-т Тодор Манчев, Сотиров разпуска в ресторант с сътрудници. При гибелта на летеца подполковник Терзиев по време на обучение над Черно море Сотиров взе участие интензивно в замитането на следите по злополуката. " Черната кутия " беше занесена от негови подчинени в Русия, при работодателите на Радев, а резултатите от следствието бяха оповестени още преди данните от кутията да дойдат назад в България. Сотиров е прочут и с любовните си " истории " в службата, което е напълно в синхрон с „ подвизите “ на неговите шефове в президентството. Много са и случаите с някогашни чиновници на „ Военна полиция “, които подават сигнали и съдят службата за нередности и откровени закононарушения при тяхното уволняване, само че всичко се замитат от Инспектората, който също зависи повече от Радев, в сравнение с от  министър Тагарев в този миг. Тези взаимни услуги вършат шефа на работа " Военна полиция " едно цяло с президента. 

Сега си задайте въпроса - чии заповеди и политики ще извършва Сотиров? Задайте си и идващия въпрос: Чии заповеди и политики извършват назначените от Радев шефове на служби, които безспорно имат сходни зависимости. Радев не е назначил нито един инцидентен човек. Това се видя при залавянето на българските шпиони във Англия. Министър-председателят сподели, че е получил информацията от медиите. Напълно разбираемо. Западните ни сътрудници знаят, че 

Те освен не работят с нас, те даже не ни уведомяват когато работят по българи. Това е ужасно! В тази връзка, някой спомня ли си какво се случи със хванатите от Иван Гешев шпиони в президентството? Тогава той насочи обвинявания, че работа " Военна полиция " е пробита и не работи с нея, тъй като няма доверие на командния състав. Думите му бяха като присъда. Тази работа, преди Радев да стане президент (2009-2013 г), беше най-търсена и най-доверена за нашите западни сътрудници. Днес тя е сложена на колене пред персонални, непознати и корпоративни ползи. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР